Znanih več dejstev o sobotnem poskusu detomora – ženska naj bi prihajala s Koroške

Slovenijo je v soboto pretresla novica o najdenem novorojenčku v Centru varne vožnje na Vranskem. K sreči so ga našli pravočasno in mu pomagali. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Danes so na novinarski konferenci Policijske uprave Celje razkrili več o dogajanju.

Po  do  sedaj  zbranih ugotovitvah, se je ženska, doma z območja Policijske uprave Celje,  v soboto udeležila programa usposabljanja za voznike vozil v Centru  varne vožnje na Vranskem.  Izvajalci programa usposabljanja so  že med usposabljanjem kandidatov opazili njeno slabo psihofizično stanje in ji ponudili,  da  bi  se  usposabljanja  udeležila  v drugem terminu, a je vztrajala, da želi opraviti tečaj.  Med  usposabljanjem  se je veliko zadrževala v toaletnih prostorih, kjer je rodila ter novorojenčka  pustila tam.  Takoj  po  porodu sta se s partnerjem odpeljala.

Kmalu zatem, ko je zapustila toaletne prostore, so vanje vstopili čistilka, hišnik in inštruktor ter našli novorojenčka. Inštruktorju gre velika zahvala za prisebno ravnanje, saj je nemudoma začel z ogrevanjem novorojenčka do prihoda reševalcev.  Novorojenčka so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, nato pa zaradi poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja s helikopterjem v Univerzitetni klinični center. Njegovo trenutno zdravstveno stanje je stabilno. Šlo naj bi za normalen porod, fantek je bil donošen.

Iz  Centra varne vožnje so o primeru takoj obvestili policijo. Policisti so takoj pričeli z iskanjem mlajšega dekleta in mlajšega fanta, ju kmalu izsledili v bližini, jima odvzeli prostost in ju pridržali.  Zaradi  slabega  zdravstvenega  stanja  so dekletu prekinili pridržanje  in jo hospitalizirali. Po opravljenih preiskovalnih dejanjih, v večernih urah so moškega spustili na prostost, ženska pa je bolnišnico tudi že zapustila. Po končani preiskavi bodo zoper oba ustrezno ukrepali. Zoper dekle bodo podali kazensko ovadbo zaradi poskusa detomora. Zapustitev dojenčka takoj po rojstvu se namreč obravnava kot poskus detomora, ker se predpostavlja, da dojenček brez pomoči odraslih ne more preživeti.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bila ženska 25-letna Korošica, vendar policija njene identitete ne razkriva.

Odprtih pa ostaja še vrsta vprašanj. Ali je dekle vedelo za nosečnost? Kakšna stiska jo je vodila v tovrstno ravnanje? Zakaj ni pravočasno poiskala pomoči in se obrnila na katero izmed pristojnih služb ali organizacij? Kako je poskrbljeno za informiranje in zdravstveno varstvo žensk, zlasti pripadnic ranljivih skupin, da lahko v današnjem času pri nas pride do takšnega dogodka?

Na nekatera vprašanja bo odgovorila preiskava, ki jo bomo spremljali in o izsledkih tudi poročali.

%d bloggers like this: